6 praktische tips voor het kopen van je eerste racefiets

Van de Blog

6 praktische tips voor het kopen van je eerste racefiets

6 praktische tips voor het kopen van je eerste racefiets

Er zijn van die sporten waar je niet alleen naar wilt kijken, maar die je ook zelf wilt doen. Wielrennen is daar natuurlijk een uitstekend voorbeeld van. Het eerste waar je dan aan denkt, is dat je een goede racefiets nodig hebt. Maar hoe kies je die? Met deze 6 praktische tips weet je zeker dat je de racefiets koopt die bij je past.

1. Beslis waar je de racefiets voor wilt gebruiken

Het lijkt misschien een open deur, maar het is belangrijk om te weten wat je plannen zijn. Wil je de racefiets bijvoorbeeld gebruiken om wedstrijden te fietsen of is hij voornamelijk voor het woon-werk verkeer? Ook is het slim om alvast na te denken over de gebieden waar je wilt gaan fietsen. In ons vlakke landje stel je dan immers andere eisen aan je racefiets dan wanneer je in de bergen gaat fietsen.

2. Stel je budget vast

Een racefiets kopen kan een dure aangelegenheid zijn. Racefietsen die ook gebruikt worden door professionele wielrenners kosten al gauw zo’n 15.000 euro. Voor een eerste racefiets is dat dus misschien niet zo interessant, maar gelukkig zijn er ook veel goede racefietsen te koop voor een wat vriendelijker prijsje. Een prima instapmodel vind je vanaf zo’n 750 euro.

Is je budget wat aan de krappe kant, dan kun je ook overwegen om een tweedehandsfiets te kopen. Zorg dan wel dat je de verkoper het hemd van het lijf vraagt over de racefiets om te voorkomen dat je een miskoop doet. Dit zijn dingen die je echt wilt weten:

  • Hoeveel kilometer is erop gereden?
  • Wanneer is de laatste onderhoudsbeurt geweest?
  • Zijn er beschadigingen? En zo ja, waar en hoe ernstig?
  • Wat is de staat van de tandwielen? Versleten tandwielen vervangen is namelijk een dure aangelegenheid.

Ook is het slim om iemand mee te nemen wanneer je naar een tweedehandsracefiets gaat kijken.

3. Kies de juiste framemaat

Zoals bij iedere fiets is het bij het kopen van een racefiets ook belangrijk dat je de juiste framemaat kiest. Dit zorgt ervoor dat je lekker zit en het voorkomt blessures – wel zo belangrijk, natuurlijk. Zo stel je vast welke framemaat je moet hebben:

  • Zet je voeten 15 cm uit elkaar.
  • Met de lengte van je hak tot aan je kruis, vermenigvuldig dit met 0,68 en rond dit af naar beneden.
  • Deze uitkomst is de framemaat die je moet hebben.

4. Zorg voor een lekker zittend zadel

Niets is zo vervelend (en pijnlijk) als een zadel waar je niet lekker op kunt zitten. Gelukkig is een zadel makkelijk te vervangen, zodat je altijd het zadel kunt kiezen waar je het allerbeste op zit. Dit kun je natuurlijk uitproberen op verschillende zadels, maar je kunt ook je fietsenmaker vragen om een zadelmeting uit te voeren. Hieruit zal duidelijk blijken welk zadel bij jou past.

5. Maak een keuze voor het materiaal van de fiets

Waarschijnlijk wil je dat je racefiets zo licht mogelijk is. Vooral wanneer je in de bergen (maar ook in de heuvels) wilt gaan fietsen, heb je veel voordeel van een lichte fiets. Het lichtste materiaal is carbon, maar fietsen die hiervan zijn gemaakt, zijn ook het duurst. Goedkoper en zwaarder zijn racefietsen van staal of aluminium. Deze hebben bovendien als voordeel, dat ze ook nog stabieler en steviger zijn.

6. Ga naar de (gespecialiseerde) fietsenwinkel

Een racefiets kopen in een webwinkel kan je veel geld besparen, maar heeft als grote nadeel dat je niet een persoonlijk advies kunt krijgen. Ook kun je natuurlijk geen testritje maken. Zeker voor de aanschaf van je eerste racefiets is het dus slim om naar een fietsenwinkel te gaan.

In een goede fietsenwinkel kunnen ze samen met jou de racefiets uitzoeken die past bij jouw eisen en wensen. Ook kunnen ze je adviseren over verschillende groepen, het aantal voorbladen en de manier van schakelen. Allemaal technische aspecten waar je vaak wel een goed advies bij kunt gebruiken.

Zorg dus dat je goed voorbereid bij de fietsenwinkel binnenstapt. Maar met deze zes tips, moet dat zeker goed komen!