8 wielerkoersen die je dit jaar niet mag missen

Van de Blog

tour de france

8 wielerkoersen die je dit jaar niet mag missen

De winter is voorbij en dus beginnen de grote wielerwedstrijden weer. Wielerliefhebbers kunnen zich vanaf nu elk weekend vergapen aan de professionele wielrenners. In België en Nederland worden vooral eendaagse wielerkoersen georganiseerd maar in de wielerkalender van 2015 is een compleet overzicht te zien van de wielerwedstrijden van dit jaar.  De UCI organiseert de World Tour met daarin grote klassiekers en rondes. Hieronder lees je welke 8 wedstrijden zeker de moeite waard zijn om kijken en wellicht te bezoeken.

1. Milaan-San Remo

Deze eendaagse wedstrijd is op 22 maart en mag gezien worden als de echte start van het voorjaar vol wielerklassiekers. De wielrenners leggen bijna 300 kilometer af op de fiets .

2. Ronde van Vlaanderen

Wielerwedstrijden door België leveren eigenlijk altijd veel kijkplezier op, zo ook de Ronde van Vlaanderen. Dit jaar is op 5 april alweer de 99e editie van deze eendaagse wedstrijd. De wielrenners fietsen van Brugge naar Oudenaarde en komen onderweg 17 hellingen tegen, waarvan 6 kasseihellingen in de laatste 45 kilometer.

3. Parijs-Roubaix

De steentjes van Parijs-Roubaix zijn legendarisch. De bijnaam van deze wedstrijd is niet voor niets ‘de Hel van het Noorden’. Daarmee zorgt deze dag voor gegarandeerd spektakel! Paris-Roubaix wordt gereden op 12 april.

4. Amstel Gold Race

De enige wedstrijd in Nederland die hoog aangeschreven staat, is de Amstel Gold Race. Dit jaar vindt de 50e editie plaats op 19 april met de start en finish in Maastricht. De wielrenners gaan door het heuvelachtige Limburg en beklimmen de Cauberg met een stijgingspercentage van 12%. In onderstaande afbeelding is het profiel van de Amstel Gold Race weergegeven.

amstel-gold-race-2015-profiel

5. Luik-Bastenaken-Luik (LBL)

Deze eendaagse wedstrijd is op 26 april en wordt het slot van de voorjaarsklassiekers genoemd, hierna zullen de grote rondes van start gaan. De wielrenners rijden onder andere over de heuvel La Redoute in de ardennen.

6. Giro d’Italia

De Tour de France mag dan wel het grootste evenement zijn, de Giro d’Italia geldt onder wielerliefhebbers echter wel als de mooiste grote ronde. De wielrenners fietsen in totaal 3.481 kilometer door bijna heel Italië in maar liefst 21 verschillende etappes. De Giro d’Italia is van 8 mei tot en met 31 mei.

7. Tour de France

Hét wielerevenement van het jaar is de Tour de France, de wedstrijd waarin renners drie weken door Frankrijk koersen. Dit jaar is deze grote ronde nog specialer, want de eerste en tweede etappe is in Nederland. De wielrenners leggen eerst een individuele tijdrit af in Utrecht. De tweede dag fietsen ze van Utrecht naar Neeltje Jans in Zeeland, vervolgens zullen ze de ronde eerst in België en daarna in Frankrijk verder vervolgen. Deze grote ronde start op 4 juli de laatste etappe wordt op 26 juli gereden. In de onderstaande video is de route van de Ronde van Frankrijk visueel weergegeven.

8. Ronde van Lombardije

Op 4 oktober sluit de UCI haar World Tour af met ‘Il Lombardia’ . Deze eendaagse wedstrijd is een van de oudste wielerwedstrijden en startte al in 1905.

Daarnaast zijn er in april, mei, juni en juli zijn er veel rondes in o.a. Madrid, Californië, Japan, Noorwegen, Zwitserland, Wallonië, Portugal, Polen en Groot-Brittannië.  Er valt dus meer dan genoeg om naar uit te kijken maar vergeet niet om zelf ook nog eens op je fiets te springen.