De Amstel Gold Race

De Amstel Gold Race

amstel-gold-race2

De enige Nederlandse klassieker is de Amstel Gold Race. Ooit werd de naam veranderd in Amstel Gold Raas omdat Jan Raas deze wielerwedstrijd menigmeel in zijn voordeel wist te beslissen.
De Gold Race wo

rdt verreden in de heuvels van zuid-Limburg. Voor de kenner een begrip. Voor de buitenstaander niet voor te stellen. Zelfs de beste klimmer heeft hier pijn van in zijn kuiten. Het probleem is namelijk dat men steeds weer opnieuw moet aanzetten voor een nieuwe helling, die op zichzelf niet lang is, maar wel steeds pittig. Een hele dag door krijg je hellinkjes voor de neus waarop je je moet bewijzen. Het put enorm uit, terwijl de aandacht op de weg moet blijven, aangezien er wegen bij zijn die te smal zijn voor een breed peloton. Het is dus zwoegen, opletten en bij de tijd blijven om te voorkomen dat je de ontsnapping mist die cruciaal blijkt te zijn.

Cauberg
Ben je dan eindelijk aan het eind van de dag dan moet je de Cauberg nog een keer proberen te bedwingen. Fiets je zelf, zeker als je regelmatig in zuid-Limburg fietst, dan weet je hoe ongelooflijk de Cauberg door je lichaam snijdt, zeker als je zo moe bent dat je liefst zou willen afstappen. Duizenden staan langs de kant van de weg en schreeuwen de renners omhoog. Renners die kapot zijn en met het laatste restje aan kracht trachten de wedstrijd naar hun hand te zetten. Zet je te snel aan dan ben je halverwege opgebrand. Begin je te traag dan is de tegenstander weg en niet meer in te halen. Dus, de juiste tactiek kiezen terwijl je krachten verbruikt zijn vergt heel veel van een mens. Toch slagen de renners er ieder jaar weer in de honderdduizenden die langs de wegen in zuid-Limburg staan te betoveren. Het machtige peloton, de ware kampioenen en zij die dat graag willen worden bieden de Nederlandse wielerliefhebber een dag van ultiem plezier.

Nederland
De Nederlandse wielersport komt er al een aantal jaren niet meer aan te pas om de race naar de hand te zetten. Men wil wel graag en doet ook zeker zijn best, maar of de tactiek klopt niet of men is niet goed genoeg om de Gold Race te winnen. Als sportliefhebbers weten we ook de prestatie van anderen zeker te waarderen, maar blijven we uiteraard hopen op een nieuwe Jan Raas die ons weer laat juichen aan het einde van de Raas, pardon Race.