“Op boterhammen met pindakaas kun je de Tour de France niet fietsen”

Van de Blog

gerrie-knetemann-regenboogtrui

“Op boterhammen met pindakaas kun je de Tour de France niet fietsen”

gerrie-knetemann-classic

Het is dit jaar precies tien jaar geleden dat oud-wielrenner Gerrie Knetemann overleed. ‘De Kneet’ werd niet alleen geroemd om zijn wielertitels, waaronder tweemaal de Amstel Gold Race, maar werd bovendien gezien als een kunstenaar wat betreft zijn gevatte woordenschat. In de serie ‘De appel en de boom’ van levensverzekeraar Dela vertelt zoon Marnix over zijn populaire vader; “Hij gaf alles, ook als hij niet op de fiets zat.”

Genieten zoals pa

Marnix (30) was nog jong toen zijn vader zo onverwacht overleed, op 53-jarige leeftijd. Tijdens een mountainbiketocht met drie vrienden liep Knetemanns ketting vast. Tijdens het repareren van zijn fiets kreeg hij een fatale hartstilstand. “Ik woonde toen nog thuis, en het laatste dat ik die ochtend tegen hem zei was ‘tot vanavond’”, vertelt Marnix. “Als je vader er dan opeens niet meer is ’s avonds, is dat best heftig. Ik heb er in ieder geval van geleerd dat je van het leven moet proberen te genieten, het kan zomaar afgelopen zijn!”

gerrie-knetemann-regenboogtrui

Marnix vertelt hoe zijn vader al grappen maakte over een mogelijke begrafenis. “Toen collegarenner Jean-Paul van Poppel hem uitnodigde voor zijn bruiloft, op dat moment nog maanden weg, reageerde hij met ‘Dan kan ik niet, want dan heb ik een begrafenis’. Vond hij grappig, dat mensen dan even in de war zijn. Later bleek zijn eigen begrafenis de reden voor zijn afwezigheid te zijn.”, verteld Marnix aan Dela.

Van stratenmaker naar wielrenner

Totdat Knetemanns wielercarrière begon in 1968, had de Amsterdammer een baan als stratenmaker. Dertien Tour de Frances (waarvan elf keer de eindstreep), tien etappeoverwinningen en acht dagen in het geel later beëindigde hij zijn wielerloopbaan in 1989 om twee jaar later (tot aan zijn dood) bondscoach bij de KNWU te worden. Samen met Jan Maas en Joop Zoetemelk is Gerrie Knetemann recordhouder van alle Nederlandse renners.

“Op boterhammen met pindakaas kun je de Tour de France niet fietsen” is een van de beroemde uitspraken van ‘De Kneet’

De appel en de boom

In ‘De appel en de boom’ vertellen de (klein)kinderen van bekende Nederlanders over de mooie herinneringen en inspirerende anekdotes die zij koesteren. Lees het hele verhaal van Marnix over hoe zijn vader zich ‘het snot voor de ogen fietste’, of bekijk de website voor verhalen over bijvoorbeeld andere sportlegendes, zoals Anton Geesink en Fanny Blankers-Koen.