Wielrennen is topsport

Wielrennen is topsport

De wielrennerij staat weer eens onder zware druk door de dopingperikelen rondom Lance Armstrong en zijn voormalige ploeggenoten. Nu doen velen alsof ze nooit hebben getwijfeld aan de manier waarop Armstrong keer op keer de Tour de France naar zich toetrok. In het besef levend dat hij in andere wedstrijden nog geen deuk in een pakje boter kon rijden werden er ook in zijn jaren twijfels geuit. Toen mocht dat niet, werd alles weggewoven. Terwijl nu de vloer met hem en dan ook maar meteen met de wielrennerij in zijn algemeenheid wordt aangeveegd.

Epo
Voor de wielerliefhebbers zijn dat zware slagen, want er is geen enkele sport die zo wordt getrakteerd op dit soort acties. Wat zou er gebeuren als ze de andere klanten van de wonderdokters uit Spanje en Italië eens zouden aanpakken zoals ze de wielrenners aanpakken? Dan zou het er wel eens op kunnen uitdraaien dat de nationale elftallen van beide landen hun Europese – en wereldtitels voetbal moeten inleveren. Dat Barcelona, Milan en Real mogelijk wel eens de Champions League – en nationale titels kwijt zouden raken. Dat durft men niet. Want dat zou een volkswoede ontketenen die zijn weerga niet kent. Dus pakt men de wielrenners maar weer aan, wetende dat zij zich niet echt kunnen verweren en beseffend dat het wielerpubliek fatsoenlijk publiek is en geen doodsbedreigingen uit of straatoorlogen gaat uitvechten.

Verschil
De fans van wielrennen zijn mensen die van hun sport houden, die de prestaties van hun helden weten te waarderen en die weten hoe ze zich moeten gedragen. Een wielerwedstrijd is een feestje, waarbij men verbroedert met anderen. Fietst jouw eigen kampioen even minder, terwijl de tegenstander een prachtprestatie levert dan kan men dat waarderen en zal men beiden aanmoedigen. Zo werkt wielrennen. Individueel, samen, als een gezin. Liefhebbers van deze zware sport, zowel lichamelijk als geestelijk, kennen vaak ook zelf de ontberingen, omdat ze zelf wekelijks op de fiets zitten en de bulten, de wind, de zon en de regen van deze aarde trachten te trotseren.